Bölüm Hakkında

Felsefe insan, doğa, ahlak, bilgi, varlık, güzel, zihin, siyaset gibi en temel ve genel meseleler hakkında yürütülen sistemli ve rasyonel soruşturma faaliyetidir. Bu haliyle felsefe çoğu düşünme ve araştırma sahasının temel düzeyini temsil eder. Ardahan Üniversitesi Felsefe Bölümü olarak öğrencilerimize sorgulama, eleştirme ve sistematik düşünme becerileri kazandırmayı amaçlıyor, onlara geniş tarihsel/kültürel bağlantıları bulunan bu evrensel felsefe kültürünü okuyup anlayabilecekleri ve kendi muhakemelerini kullanarak özgün tavır ve yaklaşımlar geliştirebilecekleri bir program sunuyoruz.
 
Bu çerçevede, temel ve zorunlu felsefe derslerinin yanı sıra, öğrencilerimize ilgi duydukları felsefe disiplinleri ve problemlerine yoğunlaşma imkânı tanıyacak geniş bir seçmeli dersler havuzuna/kataloğuna sahip olmalarını önemsiyoruz. Ayrıca öğrencilerimizin kendi entelektüel ilgilerini özgürce geliştirebilecekleri bir entelektüel ortam oluşturmaya çalışıyor, bu yolda farklı disiplinlerden de ders alabilmelerini değerli buluyoruz.
 
Ardahan Üniversitesi Felsefe Bölümünün amacı temel felsefi formasyona sahip, eleştirel düşünebilen, kendi ön kabullerini kritik edebilen, farklı kültürel değerlere ve yaşama biçimlerine duyarlı; aynı zamanda içinde yaşadığı toplumun düşünce ve değerlerini özgürce inceleyebilen düşünsel sorumluluğa sahip bireylerin gelişimine alan yaratmaktır.
 
Felsefe Programımız ile öğrencilerimize anlama-analiz etme, yorumlama, fikirlerini sentezleme, eleştirel ve karşılaştırmalı düşünme, rasyonel argüman kurma, safsataları ayırt etme, problematize etme ve problemlere makul çözümler üretme gibi üst-düzey entelektüel beceriler kazandırmayı arzu ediyoruz. Yine öğrencilerimizde hayatın temel problemlerine yönelik olarak, felsefi sorumluluk duygusuyla bütünleşmiş özgür ve yaratıcı bir entelektüel çabayı teşvik ediyoruz.